Huiselijke sfeer in optiekzaak met energiezuinige verlichting

  • Geplaatst op
Huiselijke sfeer in optiekzaak met energiezuinige verlichting

Bernard Belaen stond voor een grote uitdaging toen hij zijn optiekzaak Center Optics in Harelbeke inrichtte. De winkelruimte bevindt zich in een grote loods maar wie binnenstapt bij Center Optics merkt daar helemaal niets van.
“De verlichting moest budgetvriendelijk zijn maar ook een huiselijke sfeer in de zaak brengen en aansluiten op het interieur”, vertelt Belaen.

Bernard Belaen stond voor een grote uitdaging toen hij zijn optiekzaak Center Optics in Harelbeke inrichtte. De winkelruimte bevindt zich in een grote loods maar wie binnenstapt bij Center Optics merkt daar helemaal niets van. “De verlichting moest budgetvriendelijk zijn maar ook een huiselijke sfeer in de zaak brengen en aansluiten op het interieur”, vertelt Belaen.

Een nieuwe vestiging van Center Optics opende in november de deuren langs de Gentsesteenweg in Harelbeke. De winkel is een open ruimte maar toch is het geheel opgedeeld in verschillende hoeken . Waar zonnebrillen getoond worden is er vooral hout gebruikt voor het interieur en wordt als het ware de natuur naar de voorgrond gebracht. Daarnaast is een grote houten tafel geplaatst waar de klant kan geholpen worden met het kiezen van het juiste montuur. “De grote luster die er boven hangt is een antiek stuk”, zegt Belaen. “Net als de tafel trouwens. De zestien lampjes die er nu in hangen gebruiken amper energie. De lampen branden dag en nacht maar dat kost dus nauwelijks geld. Het levert wel een veiligheidsgevoel op want zo schrik je toch mensen met slechte bedoelingen ’s nachts af.”

MET DE PLANNEN ONDER DE ARM BEN IK LIGHT GALLERY GENT BINNEN GESTAPT. DAAR WERD IK GOED BEGELEID DOOR DE BINNENHUISARCHITECTE MET WIE HET METEEN KLIKTE.

In de ruimte hangen een dertigtal kleinere lampen aan het plafond in aparte lichtsokkels. Ze weerkaatsen tegen het plafond en dat levert een mooi schouwspel op voor wie de tijd neemt om ernaar te kijken. “Die lampen hebben we over de hele oppervlakte van het plafond gehangen. Die verlichting samen vormt een geheel. Het doet ook geen pijn aan de ogen en geeft gezellig licht. Veel optiekzaken kiezen voor een heel wit licht maar ik wilde vooral een huiselijk gevoel creëren. In een andere hoek staan de brilmonturen voor de kinderen opgesteld. Met decorstukken zoals de afdruk van Obelix kan je alles al wat speelser maken. De verlichting met extra spots gericht op de monturen had niets extra nodig. De wand naast dat gedeelte toont dan weer klassieke monturen en kon op dezelfde manier verlicht worden met eenvoudige LED-spots. De LED-verlichting is in de hele winkel gebruikt. Het is enorm energiebesparend maar het gaat niet ten koste van de kwaliteit. Een groot voordeel van deze verlichting is dat ik ook het interieur kan herindelen zonder grote ingrepen.”

De toog van de kassa is ook een blikvanger geworden. Belaen dacht zelf het ontwerp uit met een lichtbalk die de toog voldoende verlichting. “Het licht brengt helderheid over de hele lengte .Aan de kassa moet je een maximum aan verlichting hebben en ook aan de werktafel achter de kassa geeft de lichtbalk nog voldoende licht voor het personeel zodat extra bureaulampen niet nodig zijn. We hebben nog enkele zachtere lampen ingewerkt in de toog voor het esthetisch effect dat ook wat contrast geeft bij de heldere lichtbalk.” De zoon van Bernard Belaen studeert architectuur en kon zijn vader dus helpen bij de inrichting van de winkelruimte. De zaakvoerder had zelf ook een visie over hoe de winkel er moest uitzien. “Met de plannen onder de arm ben ik Light Gallery Gent binnen gestapt. Daar werd ik goed begeleid door de binnenhuisarchitecte met wie het meteen klikte. We zaten op dezelfde golflengte en dus had ik er alle vertrouwen in dat het resultaat ook zou zijn wat ik voor ogen had.”

De winkel in Harelbeke is intussen bijna drie maanden open. De eerste reacties zijn positief. “De klanten geven complimenten”, zegt Belaen. “Ze kunnen nauwelijks geloven dat dit tot voor enkele maanden een grote loods was. Het interieur en de belichting kloppen gewoon. Zelfs concullega’s hebben lovende woorden over voor wat we hier gerealiseerd hebben.

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »