Sfeervol genieten

  • Geplaatst op
Sfeervol genieten

In een woning op de grens van Dilbeek en Sint-Agatha-Berchem koos een uitgeweken Brusselaar er voor om met eenvoudige verlichting telkens aparte sferen te creëren. Ingebouwde spots werden de basis van een eigenhandig uitgedacht lichtplan waarbij het interieur en de verlichting een samenspel vormt dat in elke kamer een andere sfeer uitstraalt.

In een woning op de grens van Dilbeek en Sint-Agatha-Berchem koos een uitgeweken Brusselaar er voor om met eenvoudige verlichting telkens aparte sferen te creëren. Ingebouwde spots werden de basis van een eigenhandig uitgedacht lichtplan waarbij het interieur en de verlichting een samenspel vormt dat in elke kamer een andere sfeer uitstraalt.

De woning in een residentiële buurt vlakbij de Brusselse Ring is nog maar net afgewerkt. De eigenaar wilde zijn droomhuis bouwen. “De plannen zaten jaren in mijn hoofd”, vertelt de man. “Voor we alles realiseerden is er ontzettend veel onderzoek aan te pas gekomen. Ik wist wat ik wilde maar ik wilde het allemaal ook betaalbaar houden. Ik klopte aan bij Light Gallery na een uitgebreide prijsvergelijking. Ik kreeg er ook niet het gevoel dat het personeel me zaken wilde opdringen. Dat was heel belangrijk voor mij. Ik had me vooraf al uitgebreid geïnformeerd maar stelde wel geen lichtplan in detail op. Verlichting is in de eerste plaats functioneel voor mij. Door de sites van verschillende fabrikanten te vergelijken kon ik perfect inschatten hoeveel budget ik moest voorzien. De eerlijke prijzen van Light Gallery overtuigden me.” In de inkomhal werd gekozen voor een eenvoudig armatuur met kleinere LED-lampen. Hetzelfde armatuur keert terug op de eerste en de tweede verdieping in de trappenhal.

Op de hoogste verdieping is er veel natuurlijke lichtinval door een grote koepel. “Maar zelfs als het donker is heeft de trappenhal voldoende licht. De armaturen vallen zelfs amper op door de hoge plafonds.” Op de eerste verdieping is de leefruimte ingericht met een zithoek, eetkamer en keuken in een grote open ruimte. “In de keuken kozen we voor inbouwspots die gericht kunnen worden”, vertelt de bewoner.

In de hoek waar de inbouwstellen in de keuken geplaatst werden trekken een ander soort spots de aandacht. Daar werd gekozen voor pleisterarmaturen. Die zijn in het plafond ingewerkt en wanneer de spots niet branden vallen ze ook niet op omdat ze helemaal opgaan in de architectuur. Toch geven ze, eens ze branden net zoveel licht dan andere verlichting. Architecturaal en decoratief is dat een mooie oplossing omdat de armaturen naadloos in de plafonds geplaatst worden. Ook in de eetkamer en de zithoek keren dezelfde spots terug. De lichtsterkte kan aangepast worden. “Als ik mensen ontvang in de eetkamer met wie ik vooral een zakelijk gesprek wil voeren dan wil ik helder licht. Wanneer we met het gezin ’s avonds gezellig in de zithoek kruipen dan pas ik meteen het licht aan zodat er vooral een rustige sfeer overheerst. Ik heb het allemaal ook graag eenvoudig. Zo is het interieur modern maar wel simpel. Dat is net wat ik van de verlichting verwachtte. De lampen overheersen niet en leiden de aandacht niet af.”

Op de tweede verdieping werden de slaapkamers ingericht. Een hal kreeg natuurlijke verlichting door glazen stenen in de muur te werken. “Dat samenspel met de spots geeft meteen een heel ander beeld in de hal”, legt de bedenker uit. “Zonder die lichtinval is de hal benauwd en donker. Nu heb je in een smalle hal toch nog het gevoel dat er ruimte is.” Aan het einde van de gang zijn de slaapkamers voor de kinderen voorzien. Een kamer valt op door de felroze kleur op een van de wanden. De andere kamer is dan weer sober. Zoon en dochter hebben dus een totaal andere ruimte. “Maar voor de verlichting koos ik wel voor dezelfde opstelling. Net door de inrichting geeft het een totaal ander beeld. Ik weet wel dat verlichtingsspecialisten graag verlichting op maat voor elke kamer uittekenen maar ik heb Light Gallery meteen verteld dat het vooral gebruiksvriendelijk moest zijn. Dat betekent niet alleen dat het gemakkelijk te bedienen moest zijn; ook de installatie moest snel en vlot gebeuren. Ik vind het resultaat zeker geslaagd.”

Aan de andere kant van de verdieping is een grote slaapkamer ingericht. Ook hier werd met dezelfde spots gewerkt. Blikvanger is wel een grote dressing die de bewoner met recuperatiematerialen zelf uitbouwde. Ook hier werd gekozen voor de LED-spots. “Dit is een hele kleine ruimte maar als je binnen stapt denk je dat ze eindeloos doorloopt”, vertelt de bewoner. “Ik plaatste gewoon twee spiegels aan beide kanten van de kamer en in combinatie met de spots geeft dat een knappe lichtlijn. Het is met zo’n eenvoudige ingrepen dat ik ruimtes graag verfraai.” Op de hoogste verdieping is een logeerkamer in dezelfde stijl ingericht. Een mooi dakterras biedt uitzicht op de hoofdstad. “Het is hier rustig maar is Brussel is vlakbij”, legt de bewoner uit. “De afstand is ideaal voor mij. Hier op het terras zitten we vaak samen om wat te genieten in een loungehoek. Daarom vond ik het ook belangrijk dat we hier ook spots installeerden. Ze verlichten de ramen en dat levert niet alleen een mooi effect op als we buiten zitten, ook van op de trappenhal geeft dat een feeëriek lichtspel.”

Bekijk ons LED assortiment

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »