Is de Philips Hue Bridge compatibel met lampen van andere merken?

Hoewel Philips als marktleider en innovator het meest uitegbreide gamma heeft aan slimme verlichting kan het voorvallen dat je die ene lamp/lichtbron die je wenst te vervangen door een slim exemplaar nog niet kunt terugvinden in de collectie van Philips Hue. In dat geval kunnen we je enkel aanraden om nog even geduld uit te oefenen. Ieder jaar breidt de Hue familie uit met  lampen en lichtbronnen met een nieuw design, nieuwe vormfactor of een verhoogde lichtoutput, ...


Kun je niet wachten en wens je toch een lamp/lichtbron van een ander merk aan te schaffen dan zijn er een aantal mogelijkheden om deze lampen te laten samenwerken met Philips Hue:

Is de lamp/lichtbron compatibel met Zigbee Light Link?
Kijk goed na op de verpakking en/of gebruiksaanwijzing of deze lamp/lichtbron compatibel is met het Zigbee Light Link protocol. Is dit laatste het geval? Volg dan deze instructies

Is het merk compatibel met "overkoepelende" smarthome apps?
Als je meerder slimme merken wilt bedienen in je "smarthome" maar je wenst het liefst al deze (verlichtings-) toestellen te bedienen met 1 app dan zijn er wel wat mogelijlheden. Er zijn verschillende smarthome platformen met bijhorende apps die het mogelijk maken om producten van meerdere fabrikanten toe te voegen en te bedienen. 

Enkele voorbeelden:
 • Apple Homekit
 • Google Home
 • Amazon Alexa
 • Homey
 • ...
Je dient er wel rekening mee te houden dat het in vele gevallen nog steeds nodig is om de initiële installatie  te doen via de Philips Hue app. Om een goede werking en de veiligheid te borgen raden we iedereen aan om steeds de Philips Hue Bridge te installeren. Via de Philips Hue Bridge heb je toegang tot de volledige functies van Philips Hue. Deze functies zijn eerder beperkt als je wilt connecteren via Bluetooth. En ook niet onbelangrijk is het feit dat updates ivm nieuwe functies, verbeterde werking en/of beveiliging kunnen enkel via de Philips Hue Bridge doorgezet kunnen worden naar je Philips Hue lampen/accessoires.
Eens je de Philips Hue Bridge en de Philips Hue app hebt geïnstalleerd kun je je Philips Hue lampen wel makkelijk toevoegen aan de overkoepelende smarthome applicatie van jouw voorkeur. 

Waarom overstappen op 1 overkoepelende applicatie?
 • Je kunt al je slimme toesten (lampen en andere) met 1 applicatie bedienen en een echt slim huis gaan creeeren waar  alles naadloos met elkaar samenwerkt.
 • De applicatie biedt mogelijk functionaliteiten/mogelijkheden die de Philips Hue applcatie niet onderstteunt.
Waarom niet (volledig) overstappen naar een overkoepelende applicatie?
 • Belangrijke firmware  updates voor de Philips Hue Bridge, de Philips Hue lampen, lichtbronnen en accessoires dienen geïnstalleerd te worden via de Hue App. Als je deze verwijdert kan het zijn dat je belangrijke updates mist. Wij raden dan ook aan om de Philip Hue app niet te verwijderen en op geregelde tijdstippen te  controleren of je Philips Hue systeem volledig up to date is. 
 • Bepaalde functionaliteiten zijn enkel beschikbaar en instelbaar via de Philips Hue app. Een voorbeeld hiervan is de Philips Hue Entertainment functie. 
Conclusie:
 • Bedenk op voorhand welke andere merken/toestellen je wenst te bedienen en onderzoek welke applicaties compatibel zijn met deze producten
 • Welke functionaliteiten wil je minimaal kunnen aanwenden met deze applicatie en zijn deze beschikbaar?