Nieuwe energielabels

Sinds 1 september 2021

Wat is een energielabel?

Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig een elektronisch product is. Sinds september 2021 zijn er nieuwe regels hieromtrent.

Oorspronkelijk gingen de energielabels van A+++ tot en met E, maar dit gaf veel verwarring en onduidelijkheid bij de klanten, omdat er steeds meer energiezuinigere lampen kwamen. Technologie stond namelijk niet stil en 10 jaar geleden zijn er energielabels met A+, A++ en A+++ ingesteld door de Europese Commissie. Om te voorkomen dat er nog meer plusjes toegevoegd ging worden, heeft de Europese Commissie beslist om te rebranden om ruimte te laten voor nog energiezuinigere lampen in de toekomst.

Nu gaan de labels van A tot en met G voor lampen, led-modules en armaturen waarvan de lichtbron niet verwijderd kan worden. Een vroegere energielabel met A+++ komt nu overeen met een D. Lampen zijn helemaal hetzelfde gebleven, de energiewaarde is zeker niet slechter geworden.

Voor welke producten is het energielabel geldig?

De nieuwe wetgeving verdeeld verlichting onder in twee categorieën:

1. Light sources: Dit zijn armaturen waarvan de lichtbron niet verwijderbaar is, met andere woorden geïntegreerde verlichting. Hiervoor is een energielabel verplicht. Voor alle losse lampen is ook een energielabel genoodzaakt.

2. Containing products: Dit zijn armaturen waar er geen lichtbron wordt meegeleverd en je dus apart moet aankopen. Hiervoor is geen energielabel verplicht. Ledstrips of lighstrips worden ook mee onder deze categorie gezien, dus hier voor moet je ook geen energielabel voor toevoegen.

Hoe ziet het nieuwe label er uit?

Naast de nieuwe labels staat er vanaf nu ook een QR-code op je energielabel. Als je deze code scant, word je doorgestuurd naar een website van de EU met meer informatie over je lamp. Deze code is uniek en de laatste gekende updates worden hier altijd op weergegeven.

Tot en met februari 2023 mag zowel het oude label als het nieuwe gebruikt worden in de winkels. Vanaf maart 2023 mag enkel nog het nieuwe gebruikt worden. 


Hoe wordt het nieuwe energielabel op onze website weergegeven?

Online op onze webshop wordt het nieuwe energielabel aangegeven met een icoontje op een productpagina. Als je op dit icoon klikt, komt er een pop-up te voorschijn met de energielabel. Op dit label is ook een QR-code beschikbaar die je naar een officiele website van de EU zal leiden om de laatste update over jouw gewenste lamp weer te geven.

Je hebt ook de mogelijkheid om op Productinformatieblad te klikken en krijg je meer specificaties over je lamp.

Kies voor ledverlichting met een hoge energie-effeciënte klasse.
Kiezen voor LED is een slimme zet!

  • Ledverlichting gaat tot wel 22 jaar mee.
  • Het verbruik bij ledlampen ligt 90% lager ten opzichte van halogeen- en gloeilampen.
  • Ledverlichting is ook veel veiliger, omdat er niet super veel warmteverlies is. Zo kan jij, jouw kinderen of huisdieren zich niet meer verbranden aan een lamp.
  • Je hebt oneindig veel keuze van kleurtemperaturen. Je kan kiezen voor ledlampen die een warme, knusse gloed schijnen of kies voor ledlampen die helder, wit daglicht schijnen om geconcentreerd te kunnen werken. Wil je graag beiden? Kies dan voor dimbare ledlampen en dim eenvoudig van warm witlicht naar koel witlicht.
  • Je kan ook kiezen voor slimme ledverlichting. Ontdek oneindig veel mogelijkheden met slimme verlichting, zoals je lampen dimmen met je smartphone, je hebt de keuze uit 10.000 wittinten en 16 miljoen kleuren, je kan handige timers en routines instellen, sensoren installeren en zoveel meer!

Kijk dus altijd goed naar je energielabel en kies voor een ledlamp het dichts bij A.
Bij Light Gallery verkopen wij de meest energiezuinige lamp met een energielabel A.