28 juni 2022 | Buitenverlichting

De perfecte verlichting om zalig buiten te relaxen

Zalig, zo’n groen plekje om te ontspannen in de zon, gezellig te barbecueën met vrienden of romantisch te dineren met z’n tweetjes in de zomerse buitenlucht. Een mooie tuin laat je genieten van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat, wanneer de juiste buitenverlichting voor een extra magische sfeer zorgt.

Een terras of patio is niet langer zomaar een stukje van je tuin, maar begint meer en meer een verlengde te worden van je leefruimte. Daarom is het zo leuk om ook die ruimte buiten helemaal in te richten als een tweede woonkamer. De juiste tuinverlichting zorgt voor meer sfeer, of je nu in de tuin bent of vanuit je woonkamer naar je tuin kijkt.

Hoe richt je de juiste verlichting in om zalig buiten te relaxen? Het is de bedoeling dat de buitenlampen hier genoeg licht voorzien om te kunnen eten zonder in je vingers te snijden, maar dat ze toch ook de gezellige schemerwarmte van je woonkamer verderzetten. Enkele tips!

1. Observeer je interieur grondig

Observeer altijd eerst de stijl van je interieur. Ga namelijk in dezelfde trend verder met je buitenverlichting. Kies voor leuke kleurrijke kussens, plantjes of kaarsen voor die extra touch. Om een gezellige sfeer te creëren ’s avonds, moet je voor verlichting kiezen met een warme kleurtemperatuur van 2700K of lager.

2. Ga niet voor één grote spot, maar verdeel de lichtpunten over de hele oppervlakte

Blog relaxen in tuin
Je wil een optimale sfeer creëren op je terras om te kunnen relaxen en gasten te entertainen. Hou je het bij maar één lichtpunt, dan riskeer je een ongezellig en heel vlak buiteninterieur te krijgen. Verdeel dus de lichtpunten over je terras: je kan kiezen voor verschillende inbouwspots van Aspen of de strakke wandlampen van Davos of Eindhoven aan je gevel of muren.

Creëer diepte in je tuin, door paden te verlichten met grondspots van Apache. Hou je van klassieke lampen? Dan gaat de Philips Creek tuinpaal zeker iets voor je zijn. Of kies voor een strakke en moderne uitstraling, zoals de Philips Bridge of Arbour tuinpalen.

3. Vul aan met sfeerverlichting

Blog relaxen in tuin
Zet je bloemen in de kijker met spotlampen van Philips Hue Lily, zet een lichtgevende bolvorm tussen je planten voor een verrassend effect of kies voor de sfeervolle Onion vloerlampen die in verschillende kleuren beschikbaar zijn. Er zijn duizenden manieren om sfeerlicht op je terras te brengen. De kunst is om de juiste balans te vinden.

4. Less is more

Er zijn dan wel duizenden soorten sfeerlicht, blijf trouw aan je interieurkeuzes en hak knopen door. Je wil je partner of gasten in de spotlight zetten, maar hen verblinden kan niet de bedoeling zijn. Mix dus niet te veel verschillende lampenstijlen door elkaar en beperk ook het aantal lichtbronnen.

5. Verlicht je tuin slimmer

Blog relaxen in tuin
Wil je graag een stapje verder gaan met je tuinverlichting? Kies dan voor slimme verlichting van Philips Hue waarmee je de keuze hebt uit 50.000 wittinten en 16 miljoen kleuren. Er zijn twee soorten buitenverlichting: lampen op standaard netspanning (aangesloten op de elektriciteit van je woning) en lampen op laagspanning, die je gewoon op elk stopcontact buiten kunt aansluiten. Met Philips Hue kan je jouw buitenlampen volgens een tijdschema inschakelen of op basis van zonsopgang en zonsondergang. Ontdek nog meer voordelen.

6. Last but not least: check de IP-waarde van je buitenlampen

Het is belangrijk om te weten of je lampen bestand zijn tegen weer en wind. Elk armatuur krijgt verplicht een IP-nummer mee. Dat nummer geeft aan in welke mate water of vaste voorwerpen het armatuur kunnen binnendringen. Hoe hoger je IP-waarde, hoe beter je buitenlamp beschermd is tegen verschillende weersomstandigheden. Lees hier alles over IP-waardes.

Met deze tips kan je helemaal zelf aan de slag gaan. Succes!
Ontdek de volledige buitenverlichting collectie: