4 mei 2022 | Buitenverlichting

Hoe start je met tuinverlichting

De juiste plaatsing van tuinlampen brengen je binnen- en buitenruimte samen tot één geheel. Maak je tuin even gezellig als binnen, zodat je nog meer kunt genieten van de late uurtjes buiten. Lees hier waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van buitenverlichting.

First things first, je buitenlampen moeten beschermd zijn tegen extreme weersomstandigheden. Als je buitenverlichting aankoopt, is het belangrijk om naar de IP-waarde te kijken. Dit geeft aan hoe goed je tuinarmatuur beschermd is tegen water, vocht, voorwerpen en stof. Hoe hoger je IP-waarde, hoe beter je buitenlamp beschermd is tegen verschillende weersomstandigheden.

Kom in het blogartikel over waterdichte tuinverlichting te weten waar je welke buitenlampen kunt plaatsen in je tuin op basis van de IP-waarden.

De gouden regel in tuinverlichting

Vooraleer je begint met verlichting in je tuin te plaatsen, denk je best even na over hoe jouw tuin is opgebouwd en waar je juist licht nodig hebt. Je tuin bestaat uit verschillende delen die allemaal een andere functie hebben die de keuze van verlichting zal bepalen, maar ze werken wel samen om van je tuin een geheel te maken. Ontdek hieronder de verschillende delen van je tuin waar wij verlichting voor adviseren.
blog buitenverlichting

Vind je weg in het donker

  1. Een oprit of een paadje door de tuin zijn zogenaamde navigatiezones. De nadruk ligt hier op functionaliteit: het licht moet de weg voor jou vrijmaken en zorgen dat jij je veilig door het donker kan bewegen. Om een pad goed te verlichten, raden we één lamp per twee meter aan.

    Tuinpalen en sokkellampen zijn middelhoge tot lage buitenlampen die ideaal zijn om in rij op te stellen. Net omdat ze zo laag tegen de grond hun licht verspreiden, zullen ze nooit verblinden en je perfect tonen waar je jouw voeten neerzet. Grondspots zijn ook ideaal om een pad te doen oplichten en ze helpen om dieptewerking te creëren in je tuin.

2. Aan je voordeur heb je uiteraard ook licht nodig. Wandlampen aan je gevel zijn ideaal door hun zacht, diffuus licht. Ze geven jou en je gasten een welkomsgevoel, helpen je ook om je sleutelgat goed te vinden en zorgen voor een veiligheidsgevoel. Aan je voordeur plaats je de lamp best ongeveer op oorhoogte en boven je huisnummer. Combineer je voordeurverlichting met een bewegingssensor om energie te besparen. 

Laat je tuin opvallen

Door in je tuin op strategische plaatsen hier en daar een belangrijk element te verlichten, kan je pas echt met je tuin beginnen pronken. Accentverlichting helpt je om plekjes in je tuin uit te lichten die jij extra in de kijker wil zetten.

3.  Lampen op spies zijn ideaal om beelden, bloemstruiken of bomen te belichten. Om bomen of struiken goed te verlichten, plaats je best je lamp ongeveer op 50cm afstand. Een beeld verlicht je best langs beide zijkanten om details beter te laten opvallen.

4. Verstralers en floodlights zijn perfect voor het belichten van een belangrijke plek in je tuin, bijvoorbeeld je tuinhuis of garage. Ze zijn misschien iets minder aantrekkelijk voor het oog, maar bezorgen wel een directe lichtstraal, zodat je niet in het donker moet lopen. Verstralers laat je naar beneden schijnen, zodat ze je niet verblinden.
blog buitenverlichting
blog buitenverlichting

Time to relax

5. Een terras of patio gebruik je om ’s avonds gezellig van de buitenlucht te genieten. Je kan deze ruimte zien als een verlenging van je leefruimte.

Met stijlvolle inbouw- of opbouwspot haal je de gezelligheid van je woonkamer naar buiten. Je zorgt er ook voor dat je overdekt terras goed verlicht wordt en dat niemand in het donker gaat zitten tijdens je BBQ. Heb je geen overdekt terras? Een sfeervolle wandlamp aan je gevel of muur zorgt voor evenveel gezelligheid! 

Vul je terras aan met sfeerverlichting, zoals een tafellampvloerlamp of een ledstrip om het extra gezellig te maken. Heb je een hoogteverschil tussen je terras en je tuin? Verlicht dit zeker, want een valpartij is zo gebeurd.

Sfeer en functionaliteit zijn dus twee belangrijke kenmerken voor de keuze van lampen in je tuin. Gebruik verschillende soorten lamptypes om je tuin te laten stralen met de juiste verlichting!

Wil je graag een stapje verder gaan met je buitenverlichting? 

Kies dan voor Philips Hue slimme tuinverlichting. In een handomdraai krijg jij de mooiste tuin van de straat. Speel met 16 miljoen kleuren en 50.000 wittinten en bedien je tuinlampen eenvoudig en overal op jouw manier. Een groot voordeel van Philips Hue is tuinverlichting op laagspanning. Plaats je tuinverlichting eenvoudig zelf en breid uit tot helemaal achteraan je tuin. 
Voor meer informatie lees ons blogartikel over Philips Hue buitenverlichting op laagspanning.

In mei is het outdoor maand bij Light Gallery. Geniet van extra voordelen op je favoriete tuinproducten. Neem snel een kijkje op onze actiepagina voor meer informatie.